28-02-2018 17:08

VOMOL

In de afgelopen periode hebben in Dalfsen, (12 januari) Lemelerveld (26 januari) en Nieuwleusen (19 januari) een groot aantal scholen meegedaan aan het project VOMOL (Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer).Verschillende loonbedrijven uit de desbetreffende plaatsen hebben de afgelopen jaren hier al aan meegedaan en ook dit jaar waren ze weer van de partij. Belangeloos hebben Loonbedrijf Lindeboom uit Dalfsen, Roelofs uit Lemelerveld en Huzen uit Nieuwleusen hun voertuigen en personeel een dag ter beschikking gesteld om kinderen de gevaren van deze grote voertuigen te laten "ervaren".  

Het beïnvloeden van het verkeersgedrag van alle weggebruikers om het aantal ongevallen terug te brengen rond (land)bouwverkeer is van groot belang. Tevens zijn verscherpte regelgeving op het terrein van voertuig beveiliging, het tractor rijbewijs en verkeersregels van belang voor vermindering van gewonden en doden in het (landbouw)verkeer belangrijke aandachtspunten. Jaarlijks vallen er ca. 16 doden en 100 ernstig gewonden; dit aantal moet omlaag gebracht worden.

De VOMOL activiteit bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkles uit meerdere onderdelen. De kinderen hebben op school gehoord over VOMOL en aan het praktijkgedeelte is een theoriegedeelte van 4 dagen aan vooraf gegaan door het invullen van dagboekjes en het maken van opdrachten. De vijfde dag krijgen ze dan theorieles en praktijkles over de gevaren van de landbouwvoertuigen.Voor de praktijk onderdelen waren op de eigen terreinen van de loonwerkbedrijven en/of plaatselijke  parkeerterreinen meerdere landbouwvoertuigen opgesteld. In kleine groepjes kregen de leerlingen, verkeersouders, leerkrachten en hun begeleiders uitleg over deze landbouwvoertuigen van AOC leerlingen en medewerkers van de loonbedrijven.

De thema`s als Dode Hoek, Uitzwenken, Geluid en de Breedte van de verschillende landbouwvoertuigen werden uitvoerig onder de aandacht gebracht. De kinderen stappen allemaal in een voertuig om zelf te ervaren wat een chauffeur vanuit zijn stoel wel of niet ziet, ook door het geluid wat deze voertuigen produceren  kan de chauffeur onmogelijk contact maken met de kinderen die buiten staan. Naast de trekker met ploeg staat een houten pop aan de kant van de straat, het voertuig maakt een scherpe bocht en weg pop. Duidelijk wordt zo hoe gevaarlijk deze voertuigen zijn in het verkeer en hoe veiliger het is om af te stappen of achter het voertuig te blijven op een veilige afstand.