28-06-2017 20:24

Fietstraining voor basisschool leerlingen

De verkeersouders van meerdere basisscholen uit Nieuwleusen, Dalfsen – Oudleusen en Lemelerveld hebben de afgelopen dagen een verkeersveiligheid project “Fietstraining” georganiseerd voor leerlingen van hun scholen voor verschillende groepen.  De voorbereiding en de uitvoering van de “Fietstraining” voor in totaal ongeveer 487 leerlingen is mede mogelijk geworden met ondersteuning van vele vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland ( VVN ) afd. Dalfsen.

 

Voor de fietstraining is  gebruik gemaakt van het materiaal “Schoolpleinpakket” en “Fietsparcours Light”  Onderdelen waar tijdens de fietstraining door de verkeersouders en de VVN vrijwilligers aandacht aan werd besteed, op een parcours van ongeveer 900 meter lang, waren zoals:  fietsen over een smal wegdek, fietsen om een obstakel heen, met de fiets links en rechts afslaan, fietsen bij een gewone kruising en een voorrangskruising, inhalen met de fiets, samen fietsen, met één hand een rondje rijden, oefenen met meerdere slaloms rijden en op het eind een noodstop maken.

De leerlingen kwamen volgens planning in groepen fietsend van school naar de fietstraining.

Het fietsen in groepen werd op deze manier ook geoefend. De groepen werden door de leerkrachten en ouders op de heen er terug weg begeleid.

 

In Nieuwleusen is de fietstraining gehouden op vrijdag 12 mei op de grote parkeerplaats bij de sportvelden. In totaal hebben 6 groepen van twee scholen deel genomen aan de fietstraining. Tevens hebben deze groepen het project de Dode Hoek gedaan i.s.m. de Chauffeursvereniging Friesland.

Terwijl de ene groep de training volgde ging de andere groep de vrachtauto in waar men d.m.v. filmpjes voorlichting kreeg over de dode hoek met name bij vrachtauto’s en bussen. Wat is een dode hoek en waar zit deze precies en hoe groot is die, waar kun je het veiligst fietsen en waar helemaal niet. Waar en wanneer ziet de chauffeur jou wel en wanner niet. Buiten  de vrachtauto  kon men het geleerde zelf ervaren en zien. In Nieuwleusen werden de vrijwilligers als dedankje toegezongen door een aantal leerlingen.

In Dalfsen is de fietstraining georganiseerd op woensdag 17 mei op de grote parkeerplaats Sportpark Gerner voor de groepen 5 en 6 van in totaal vier deelnemende scholen.

In Lemelerveld waren de leerlingen van groep 4, 5 en 6 van de drie scholen uitgenodigd om deel te nemen aan de fietstraining. Voor de lagere groepen is een aangepast parcours uitgezet op de parkeerplaats bij de sportvelden Heidepark.

 

Alle vrijwilligers en de deelnemers werden bedankt voor hun inzet.

Na afloop werd aan de deelnemende leerlingen een Certificaat Fietsparcours  uitgereikt en

konden zij voor al hun inspanningen een presentje in ontvangst nemen.