28-02-2018 10:57

Op de fiets? Even niets…

Les over het gebruik van smartphones in het verkeer

Leerlingen van de bovenbouw van basisschool de Zaaier in Nieuwleusen hebben maandag 13 november van Veilig Verkeer Nederland (VVN) een verkeersvoorlichting gehad ‘Op de fiets? Even niets…’over de gevaren van het gebruik van smartphones in het verkeer. Het motto van de les was “Aandacht op de weg”

Het gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een 40% grotere kans op een verkeersongeval! Volgens inschattingen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid speelt smartphonegebruik een rol bij één op de vijf fietsongelukken waarbij jongeren betrokken zijn. Genoeg reden voor VVN om samen.

Afspraken maken

Tijdens de les is samen met de leerlingen gekeken naar de gevaren die ontstaan door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Ze konden zien, leren en ervaren wat afleiding met je doet. Het resultaat: leerlingen zijn zich meer bewust van de risico's van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer. 

De leerlingen hebben in groepjes oplossingen bedacht en afspraken gemaakt om afleiding op de fiets te voorkomen. De belangrijkste afspraken zijn klassikaal geselecteerd en op een Safetydeal geschreven. Deze hebben de kinderen ondertekend samen met de wethouder en in de klas opgehangen. Alle leerlingen ontvingen ook een persoonlijke afsprakenkaart waarop ze een afspraak met zichzelf hebben geschreven over hun mobielgebruik op de fiets. Deze afsprakenkaart nemen ze mee naar huis om met hun ouders/verzorgers te bespreken.