Veilig met landbouwverkeer

Na twee jaar kon het verkeersproject "Veilig met landbouwverkeer" in de gemeente Dalfsen weer doorgang vinden.

Dit educatieprogramma is bestemd voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen.

Studenten van Landstede in Raalte, die de opleiding loonwerk volgen, gaan samen met trekkerschauffeurs van plaatselijke loonwerkers de kinderen leren hoe ze veilig met de grote voertuigen onderweg om kunnen gaan. Op school hebben de kinderen een theorieles gevolgd, en nu kunnen ze in de praktijk zien waarom ze afstand moeten houden. Ook leren ze waar de dode hoek zich bevindt en dat ze oogcontact met de chauffeur te moeten maken, en dat dit ook kan via de spiegel. 

Op 3 februari vond dit plaats bij Loonwerkbedrijf Lindeboom in Ankum met de leerlingen van De Spiegel. Op 10 februari op de Petersweg in Nieuwleusen met medewerking van Loonwerkbedrijf Huzen met de leerlingen van Het Kompas, De Meele en De Tweemaster.

Op donderdag 17 februari tenslotte op het parkeerterrein van De Trefkoele voor de leerlingen van De Polhaar en De Cyriacus met medewerking van Loonbedrijf Velthuis uit Hoonhorst en Loonbedrijf Pekkeriet uit Dalfsen.

In totaal konden hier 280 kinderen aan meedoen, maar door Corona waren het er 250.

De kinderen konden dit uitje zeer waarderen en vonden het erg leerzaam.

         

 

 

VVN Fietsexamen school achter de rug

 

Woensdagochtend is het Nationaal VVN praktisch verkeersexamen gehouden voor alle 3 basisscholen in Lemelerveld. Vanaf 9:30 uur vertrokken 69 leerlingen van groep 8 achter elkaar vanaf zaal Reimink. De fietstocht, die met pijlen was aangegeven, ging langs 12 controleposten door het dorp. Observanten op deze posten controleerden daarbij hun vaardigheden in het verkeer. De meeste kinderen vonden het best wel een beetje spannend. Op een verdwaalde fietser en een afgelopen ketting na, is het geheel prima gelopen. Het was weliswaar erg fris, maar gelukkig regende het niet!

 

Na afloop kreeg Leo Tijhaar bloemen omdat hij na 10 jaar is gestopt als bestuurslid van VVN Dalfsen en als coördinator van de verkeersexamens in ons dorp. Namens VVN Dalfsen en de scholen werd hij bedankt voor zijn inzet door Henk Heerink, die hem inmiddels heeft opgevolgd.

 

Voor hun werkzaamheden kregen Leo Tijhaar en Harrie Kemper van enkele leerlingen een pakket met wat lekkers van bakkerij Van Der Most. Harrie doet al jaren de coördinatie van alle fietsexamens voor de hele gemeente Dalfsen, maar doet nu een stapje terug.

 

De resultaten van de fietsers zijn door Harrie meegenomen naar Dalfsen. Over enige tijd zal de uitslag bekend worden gemaakt, van zowel dit praktijkexamen als van het theorie-examen dat op 28 maart is gehouden.

 

Tekst:  Henk Heerink

Foto’s: Hans Heerink

 

 

19-11-2021 09:22
Nieuwe filmpjes online

Wil je weten wat er in de loop van de jaren veranderd is op het gebied van verkeersregels? Kijk dan eens op onze pagina Test je Kennis, daar vind je 9 filmpjes waarin dit wordt uitgelegd. Veel kijkplezier!

05-11-2021 10:46
Voorstelling Muis

Op dinsdag 26 oktober vonden er twee theatervoorstellingen rond het verkeer plaats op de basisschool Het Avontuur voor de leerlingen van groep 1/2 en 3/4. Daar kwamen ook de leerlingen van de Baron van Dedem en de Cazemierschool naar kijken.

De voorstelling voor groep 1 en 2 heet:"Pas op Muis" en gaat over een clowntje dat de weg kwijt was. Spelenderwijs werden er elementaire verkeersregels en verkeerstekens uitgelegd.

De voorstelling voor de groepen 3 en 4 heet: "Muis schrikt zich een ongeluk": 

Hier rijdt het clowntje tegen de richting in op de rotonde en verkeersborden heeft hij ook nog nooit gezien! Er viel veel uit te leggen en te ervaren door de kinderen.

Het waren voorstellingen waarbij de kinderen mee mochten doen op het verkeersplein.

De theatergroep Matter of fact geeft al jaren op deze succesvolle manier verkeersles op een speelse en leerzame wijze. De kinderen waren blij met weer eens een uitje

 

 

 

 

05-11-2021 10:41
Kom veilig thuis

28-09-2021 20:08
foto's schoolpleinpakket

Ben je verkeersouder en denk je erover om het schoolpleinpakket te gaan gebruiken?  Klik dan op deze link 

Harrie heeft het pakket uitgebreid gefotografeerd zodat je een overzicht krijgt van de materialen die gebruikt kunnen worden.

22-08-2021 11:29
#OSZWB

Hallo allen,

Langzamerhand stromen de nieuwe data voor activiteiten van komend schooljaar weer binnen.

Maandag 28 maart 2022 vindt het VVN Schoolverkeersexamen Theorie (Regio Noord)plaats voor alle scholen in gemeente Dalfsen. 

Dinsdag 5 april 2022 vindt het praktisch verkeersexamen plaats in Dalfsen, op 6 april 2022 in Lemelerveld en op 7 april in Nieuwleusen

Check deze website, zodra er meer data bekend zijn zullen ze hier verschijnen.

 

17-01-2021 20:49
Streetwise De Wegwijzer

Op woensdag 11 maart vond Streetwise plaats bij De Wegwijzer

In verschillende praktijklessen leren de kinderen over het gebruik van gordels, kinderzitjes, remweg en reactiesnelheid. ANWB Streetwise bestaat uit 4 onderdelen:

 

 • In Toet toet leren de kinderen van groep 1 en 2 in de speelzaal verkeersgeluiden herkennen en oefenen het veilig oversteken. Daarnaast wordt geoefend met de autogordel in combinatie met het kinderzitje.

 

 • Tijdens Blik en klik leren de kinderen van groep 3 en 4 in de gymzaal over veilig oversteken. Het belang van het dragen van de gordel en gebruik van een kinderzitje in de auto wordt geoefend met een spannende gele elektroauto.
 • Omdat de gymzaal bezet was vond dit project plaats in een ruimte Van USV voetbalvereniging. Deze vereniging stelde deze ruimte gratis beschikbaar! Hartelijk dank hiervoor.

 

 • Hallo auto leert de kinderen van groep 5 en 6 over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Kinderen nemen zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen. Ook het belang van het dragen van een veiligheidsgordel en een stoelverhoger komt in deze les aan bod.

 

 • Trapvaardig tenslotte traint de kinderen van groep 7 en 8 op het schoolplein in praktische fietsvaardigheid. De leerlingen fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres. Ook rijden ze met een zware rugzak op. Hiermee worden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

 

Het mooie weer speelde ook een grote rol bij de lessen, die buiten werden gegeven.

Je kind veilig achter op de fiets

 

Uit onderzoek blijkt dat 53% van de ouders geen veilige spaakafscherming op de fiets heeft. Bij ouders die een tweedehands-fietsstoeltje hebben is dit zelfs 90%! Dit terwijl spaakafscherming uiterst effectief is om ongelukken en verminkingen te voorkomen.

Voorkom spaakbeknelling

Elk jaar komen er 2.300 kinderen tussen de 1 en 6 jaar met hun voet tussen de spaken. Dat doet veel pijn, ruim 1 op de 3 van de kinderen breekt een bot. Deze ongelukken gebeuren vooral als kinderen achterop de fiets meerijden. De meeste kinderen zijn dan 3, 4 of 5 jaar. Met goede spaakafscherming zijn deze ongelukken goed te voorkomen, uit onderzoek blijkt echter dat dit bij 53% van de ouders niet in orde is. Terwijl ouders zelf denken dat ze hun kinderen veilig vervoeren.

 

Doe de Veilig-op-de-fiets check

 1. Heb je het juiste fietsstoeltje?
 2. Is het stoeltje juist gemonteerd?
 3. Heb je goede spaakafscherming? (een jasbeschermer is niet voldoende!)
 4. Heb je bij elke fietsrit de gordel en voetriempjes goed vastgemaakt                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

  De Task Force Kinderveiligheid roept daarom ouders op voor de Veilig-op-de-fiets check!

   

  De Task Force Kinderveiligheid is een samenwerkingsverband van het ErasmusMC, het Wilhelmina Kinderziekenhuis (UMCU) en VeiligheidNL.

  Fietsstoeltjes zijn pas sinds 2004 standaard voorzien van spaakafscherming. Het grootste risico zit in stoeltjes die voor die tijd gekocht zijn.

  De Task Force Kinderveiligheid roept alle ouders op de Veilig-op-de-fiets check te doen. Zo weet je zeker of samen fietsen met je kind zo veilig is als je denkt!

  Oorzaken

  Wat gaat er nog meer mis? 8% van de ouders heeft het fietszitje niet goed gemonteerd, bij 27% is de gordel niet goed bevestigd en 61% heeft de voetriempjes niet (juist) vastgemaakt. Dat is niet gering, zeker gezien het feit dat ouders zichzelf ge

Vanaf nu kun je je kennis testen op de website van VVN Dalfsen. Er staan 2 leuke quizzen op met vragen over verkeerssituaties in Dalfsen en Nieuwleusen, je kunt je kennis opfrissen door de Online Opfriscursus te doen en er staan 3 VVN Oefenexamens op.

Veel succes

Archief weergeven.