18-04-2016 11:24

Schoolverkeersexamen: de praktijk

De afgelopen weken hebben alle scholen in Dalfsen deelgenomen aan het verkeersexamen. Op 7april is de praktijk getoetst en vorige week hebben ongeveer 500 leerlingen in de drie kernen een route gefietst om te laten zien wat ze hebben geleerd. Ruim 50 vrijwilligers hebben hierbij geassisteerd. 

Hieronder een sfeerimpressie van de praktijkdag in Lemelerveld door Riky Hesse.

 

‘Mocht u denken dat de praktijkexamens op de fiets voor de leerlingen van de basisscholen een fluitje van een cent zijn, dan hebt u het helemaal mis. Voordat het startsein gegeven kan worden, is er al heel wat werk verricht door de coördinator  van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Dalfsen, Harrie Kemper met hulp van veel (24) vrijwilligers. De route moet worden uitgezet; er mogen geen bijzondere verkeerssituaties worden gecreëerd en de voortgang moet worden bewaakt. Op 12 punten staan controleurs, die gezamenlijk de kandidaten beoordelen op 20 punten, waarvan er uiteindelijk 16 goed moeten zijn. Goed is een 1, niet goed een 0. Dus b.v. goed richting aangeven en achterom kijken waar nodig en natuurlijk andere weggebruikers niet in gevaar brengen.  Ook de EHBO was, als altijd, present. 

Al met al is het toch wel spannend voor de kinderen. Om kwart over negen kwamen de 21 kandidaten van de Heilig Hartschool aan bij Reimink en werd iedereen in een oranje hesje met rugnummer gehesen. Wethouder Ruud van Leeuwen gaf het belang aan van veiligheid in het verkeer, wenste hen veel succes en gaf door middel van het stuk schieten van een ballon op de klok het startsein. Nog kon nummer 1 niet vertrekken want de fietsen moesten nog gecontroleerd worden. Vooral op de remmen en de  bandenspanning. Eindelijk was het grote moment daar en vertrok iedere anderhalve minuut een leerling voor de rit van ruim 6 km door het centrum (met gewijzigde wegsituaties) en de buitenwijken van Lemelerveld.

De route was goed aangegeven met pijltjes en konden de controleurs een 0 of een 1 aangeven bij de respectievelijke rugnummers. Geen enkel kind vergiste zich en stapte bij het wandelpad achter Het Anker netjes af. Of dat in de toekomst ook gebeurt? Het richting aangeven was soms ook maar zozo. Dat levert wellicht een paar nullen op. Na de Heilig Hartschool kwam de Heideparkschool met een groep van 24 en als laatste 16 kinderen van de Regenboogschool. Om half 12 was iedereen terug, de spullen opgeruimd en is het wachten op de uitslag over ruim een week.

Gelukkig werkte het weer optimaal mee. Geen regen en af en toe een heerlijk zonnetje. Hopelijk zijn alle 61 kandidaten geslaagd voor dit verkeerexamen. I hope so.’