26-02-2023 11:30

Veilig met Landbouwverkeer

  

 

 

 

Veilig met (land)bouwverkeer

 

Op 9, 16 en 23 februari 2023 hebben de leerlingen van groep 7 en 8 van verschillende scholen deelgenomen aan het educatieprogramma ‘Veilig met (land)bouwverkeer’.

In Lemelerveld deden alle drie scholen mee bij Loonbedrijf Roelofs.

In Dalfsen bij Loonbedrijf Lindeboom deden de volgende scholen mee: Sjaloom, Ds.Cazemierschool, Van Dedemschool en Het Avontuur.

In Nieuwleusen werkte Loonbedrijf Huzen mee en dit vond plaats op het parkeerterrein van USV. Hieraan deden De Wegwijzer, De Zaaier en De Planthof mee.

 

Landbouwverkeer zorgt in Nederland voor voedsel, infrastructuur en levensbehoeften zoals gas, water, licht en internet. Jaarlijks vallen er in Nederland 16 verkeersdoden en 250 gewonden na een ongeluk met een landbouwvoertuig. Hiervan is 40% automobilist en 45% fietser. Het is daarom belangrijk voor kinderen om te weten wat de gevaren zijn van landbouwvoertuigen op de weg en hoe zij hier veilig mee om kunnen gaan.

 

Wat kunnen ouders zelf doen?

Op school besteden we aandacht aan het veilig omgaan met landbouwverkeer, maar het grootste deel van de verkeersdeelname bevindt zich buiten school. Als ouders hebben jullie daarom een voorbeeldfunctie. We willen je vragen om samen met je kind stil te staan bij de gevaren

van landbouwverkeer op de weg en het goede voorbeeld te geven als jullie landbouwvoertuigen tegenkomen. Houd je aan de verkeersregels en leg bijvoorbeeld tijdens het fietsen, wandelen of autorijden uit waar je kind op moet letten. De vuistregel die wij kinderen leren is: houd afstand van (land)bouwvoertuigen! Het educatieprogramma ‘Veilig met (land)bouwverkeer) bestaat uit verschillende onderdelen. Voorafgaand aan het programma hebben jullie de benodigde materialen ontvangen: informatie voor ouders, toegang tot de e-learning en informatie voor de praktijkdag.

 

Veelvoorkomende situaties

Er zijn wat specifieke gevaren die voorkomen met landbouwvoertuigen. Bekijk ze hieronder:

• De chauffeur van een landbouwvoertuig zit hoog in zijn cabine. Hierdoor zijn er delen rondom het

voertuig die hij niet kan overzien: de dode hoeken. Als een fietser of voetganger zich in die dode hoek bevindt, kunnen er vervelende ongelukken gebeuren. Kom dus niet te dicht bij grote landbouwvoertuigen in de buurt.

• Als je achter een landbouwvoertuig rijdt, is het verstandig en veilig om voldoende afstand te houden. Je kunt niet zien wat er voor het (grote) voertuig gebeurt, waardoor je te laat kunt zijn met remmen als het voertuig plotseling remt. Daarnaast ben je niet zichtbaar voor de chauffeur als je te dicht achter het voertuig rijdt.

• Kom je fietsend op een smalle weg een landbouwvoertuig tegen, dan is het verstandig om af te stappen en langs de kant van de weg te wachten totdat het landbouwvoertuig gepasseerd is. Tractoren zijn bijvoorbeeld erg breed en hebben het grootste deel van de weg nodig.

• Een landbouwvoertuig heeft bij het afslaan veel ruimte nodig. Om met het grote voertuig de bocht

door te kunnen, neemt hij deze vaak erg ruim. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren voor fietsers en

voetgangers. Blijf daarom achter het voertuig wachten als deze afslaat.

 

Meer weten over dit educatieprogramma? Bezoek de

website www.vmlb.nl